In verbinding blijven met je eigen creativiteit als moeder van kleine kinderen

In verbinding blijven met je eigen creativiteit als moeder van kleine kinderen.

Het moederschap is magisch, en het is waarschijnlijk het grootste avontuur van je leven. Het is een groeiproces waarin we alle delen van onszelf tegenkomen. Een proces vol verrassingen en uitdagingen. Het moederschap kan voelen als een worsteling tussen het willen surfen op de golven van je eigen verlangens, en peddelen over de golven van wat er nodig is om goed voor je kleine kinderen te zorgen.

 

Je vormt je leven om je kinderen heen. Letterlijk, veilig en geborgen in de baarmoeder in de eerste negen maanden. Daarna creëer je een warm en liefdevol nest voor ze om op te kunnen groeien. Je geeft alles en hoopt dat het genoeg is. Tegelijkertijd is er nooit genoeg slaap, voel je je misschien schuldig en ervaar je niet genoeg steun en dankbaarheid voor wat je allemaal doet.

verbonden blijven met je creativiteit als moeder

¨En waarom zou je dan in de chaos ook nog ruimte willen maken voor je eigen creativiteit?¨

 

Dat vraag je je misschien wel af. Liefde kent geen grenzen en zo is dat ook met creativiteit. Hoe meer je jouw creatieve vuur aanwakkert en voed, hoe meer inspiratie en energie je krijgt.

 

Jezelf sterk en energiek voelen in je moederschap is een (levens)kunst. Creativiteit is levenskracht en door iets te maken op jouw authentieke manier geef je uiting aan wat er in je binnenwereld leeft in plaats van het (onbewust) te onderdrukken.

 

Zo kun je groeien als vrouw en als moeder. Daarnaast leef je voor aan je kinderen dat ze zichzelf mogen zijn en zich vrij mogen voelen om hun plek in de wereld in te nemen.

Hoe blijf je verbonden met je eigen creativiteit als moeder van jonge kinderen?

In het landschap van je moederschap bewandel je jouw eigen pad. Mijn tips zijn geen ‘je zou moeten’. Ik heb ze voor je opgeschreven omdat ze mijn creativiteit eren en zowel mij als onze kinderen helpen liefdevol en met vertrouwen op te groeien. Dit is hoe het voor mij op dit moment werkt. Ik hoop dat het misschien ook werkt voor jou of dat het je inspireert om je eigen manier te vinden.

hoe blijf je in verbinding met je creativiteit als moeder van jonge kinderen
 • Houd het simpel. Kies altijd en zoveel mogelijk voor eenvoud en rust. Vandaag thuis spelen? Hoera, we hebben een pyjama dag! Kinderen hebben je liefde en (onverdeelde) aandacht nodig en vinden het heerlijk om samen tijd thuis door te brengen. Leg dus ook heel bewust je telefoon weg en laat de televisie uit. Kinderen zijn gevoelig voor prikkels en afleiding dus zorg voor zoveel mogelijk rust in huis. Dan ontstaat er namelijk vanzelf ruimte voor liedjes, spelen en verhalen.
 • Volg het ritme van je kind en ervaar de wereld op dezelfde manier. Vul niet alles meteen voor ze in maar luister eerst naar wat ze jou te vertellen hebben over bijvoorbeeld modder, kleine diertjes en aardbeien. Laat je verassen en wees nieuwsgierig.
 • Maak van slaap je prioriteit en doe een dutje als je kinderen slapen. Ga ´s avonds op tijd naar bed. 
 • Zeg ‘ja!’ tegen support. Sta open om veilige en vertrouwde oppas voor je kind te ontvangen. Is dit financieel lastig voor je? Wees creatief en kijk welke talenten je kunt aanbieden voor een paar uur oppas of spreek af met een andere moeder dat jullie om beurten oppassen.
 • Eer en respecteer je eigen soevereiniteit én die van je kinderen. Jullie hebben je eigen leven in verbondenheid met elkaar.
 • Verbindt jezelf dagelijks met je binnenwereld, je hart en het universum. Neem hiervoor het liefst een vast moment op de dag, het liefst ‘s ochtends vroeg. In stilte zitten en luisteren en/of wat schrijven of tekenen in je (bullet)-journal geeft rust en inzicht. 10 minuten per dag maakt voor mij al een verschil.
 • Plan alleen-tijd in. Doe dit als je je weekplanning maakt en schrijf het in je planner. Een wandeling, uitgebreid in bad, sporten, yoga of een creatieve retreat. Wat is het minimale wat je kunt doen? Begin daar. Bijvoorbeeld 1x per week. Als je wilt kun je deelnemen aan de creatieve bijeenkomst ‘Groei uit de grond van je hart’. Deze bijeenkomst is een heerlijke start om je creatieve vuur weer aan te wakkeren. Klik op deze link om alles te lezen over ‘Groei uit de grond van je hart’.
 • Verwacht het onverwachte. Wees voorbereid op alles en vooral op het onbekende. Door drukte en stress kun je overgevoelig reageren en herken je soms je eigen gedrag niet. Vergeet niet dat je niet je vader of je moeder bent en dat jij anders mag reageren op onverwacht gedrag of grote gevoelens van je kinderen.
 • Neem tijd voor je maaltijden en probeer zo rustig en bewust mogelijk te eten. Je mag genieten en rusten op de momenten waarop je eet. Maak het mooi en fijn met bijvoorbeeld een kaars. Een maaltijd bereiden is óók een creatief proces, en als je met aandacht eet, eer je dat terwijl je jouw dankbaarheid uit.
 • Adem diep. Als jij relaxed bent zijn je kinderen dat vaak ook. Een diepe ademhaling helpt je om rustig en relaxed te zijn.
 • Vertrouw op je eigen timing en sluit vrede met het gegeven dat je misschien nu niet alle energie voor je creativiteit hebt. Je kinderen blijven niet altijd klein en over een paar jaar is het anders. Open je hart voor dagelijkse creatieve momenten samen met je kinderen en geniet zoveel mogelijk.
 • Laat je inspireren door zoveel mogelijk samen te doen met je kinderen. Ze kunnen vaak meer dan je denkt. Helpen met koken en bakken, liedjes zingen, knutselen, verhalen vertellen, boodschappen doen, tuinieren, schoonmaken. [1.]

Creatie-tijd is voeding voor je ziel.


Maak (adem)ruimte voor de verbinding met je binnenwereld en je creativiteit. Hierdoor vergroot je jouw gevoel dat het leven je toebehoort en daardoor ook voor je kinderen.

Hoe bewandel jij het creatieve pad met je kleine kind(eren)? Schrijf me hier gerust over. Ik wissel graag met je van gedachten. Heb je vragen of de wens om  mijn 1-op-1 support bij te ontvangen? Dan is een Mentor Support van Laurien misschien wat voor jou. Ik help je graag!

Alle liefs,

Laurien

testlaurond


[1.] Het boek The Artist Way for Parents van Julia Cameron geeft ook veel toffe tips. Leen het uit bibliotheek of bestel het als je wil bij je lokale boekhandel via Libris.nl.

Envision jouw nieuwe verhaal

Envision jouw nieuwe verhaal. Een inspirerende e-retreat.

Envision jouw nieuwe verhaal 'map of Labour Land'

 Deze gratis hartverwarmende 3-delige videoserie & reisgids helpt je om weer thuis te komen bij jezelf en je te verbinden met jouw creatie kracht. Zodat jij jouw mooiste verhaal gaat leven.

Je zet met ‘envision’ de eerste stappen voor dit grote innerlijke avontuur met als krachtige metafoor ‘het landschap van geboorte’. Met deze ‘map of Labour Land’ als wegwijzer breng jij jezelf daar waar jij je mooiste leven wilt leven samen met je geliefden in liefde, vertrouwen en harmonie.

Met ‘envision’ begin je met het vormen van jij jouw visie op je eigen leven. Je kiest ervoor om een reiziger te worden in plaats van een toerist door je eigen innerlijke landschap. Een reiziger is avontuurlijk, is nieuwsgierig en eeuwig creatief.


Jouw verhaal is als je innerlijke landschap

Alle ruimte om te groeien

In liefde, vrijheid en harmonie

Verbonden met alles wat er leeft

Je reizen zijn ‘all inclusive’.

Met je lichaam, gevoelens en verlangens als wegwijzer

Om je eigen weg naar huis weer te vinden

Thuis te komen bij jouw krachtige, stralende zelf

En het leven wat je toebehoort


Geef kleur met envision

Envision jouw nieuwe verhaal en geef kleur aan het landschap van geboorte

Deze periode van de pandemie is een uitnodiging om op ontdekkingsreis te gaan door je innerlijke landschap. Door bewust ruimte te maken om jezelf (nog) beter te leren kennen kom je meer te weten komen over jouw rol hier op aarde.

Het maken van ‘het landschap van geboorte’ heeft mij geholpen om mijn weg te vinden naar een positieve en veilige thuisbevalling. Om onze dochter een warm, gehecht en liefdevol welkom te heten in ons gezin. Het is een illustratie over welkom, liefde, verbondenheid en magie. En dat is ook precies waar ‘envision’ over gaat.

Door te tekenen en te schrijven over het moederschap zie ik levendig voor me hoe ik een betere wereld kan creëren voor onze kinderen. Deze uitnodiging is er ook voor jou.


Klik op onderstaande link om de eerste stap te zetten en de hartverwarmende 3-delige videoserie & reisgids ‘Envision jouw nieuwe verhaal’ te ontvangen:

Ja, ik wil dit graag.


Na deze creatieve retreat:

 Heb je een geïnspireerd begin gemaakt van jouw innerlijke avontuur.

 Zie je jouw innerlijke landschap levendig voor je.

Heb je een aantal eenvoudige oefeningen in je rugzak die je helpen om terug in verbinding te komen met jezelf en jouw creatie kracht.


Ik hoop dat ‘Envision jouw nieuwe verhaal ’ je helpt om jouw mooiste verhaal vorm te geven met al je liefde en creativiteit. Ik hoop dat je met jouw creatie kracht, hart en ziel onze wereld mee vormgeeft.

Heb je vragen over ‘envision’ of wil je hierbij graag mijn 1-op-1 support ontvangen, schrijf me gerust! Dat kan naar lau@laurienlijbaart.com

Alle liefs, Lau

Laurien Baart

10 tips for kickstarting your illustrated journal

Drawing the things from your daily life is a playful way to keep an illustrated journal. You’ll be amazed by how easily you fill up blank pages with your doodles and drawings once you’ve started. The creative process makes you become more conscious and aware of the choices you make in your life. You’ll be surprised how your own story and purpose unfolds.

Keeping an illustrated journal changed my life. I reclaimed my creative self and became more connected to myself than ever before. Drawing makes my heart happy. It makes me be. It makes me believe in my dreams again.

Laurien BaartMay these 10 tips for kickstarting your illustrated journal be help you to reclaim your creative self. Please never forget that your heart has what it takes!

Love, Lau


Shopping first.

Plan some me-time to visit a local art supply shop. Your intention of making space in your life for your creativity is worth a celebration. Going to a shop also has the advantage that you can feel and test the materials. On top of that you can get advice from experts. I created a yummy ‘Art Buffet’ on Pinterest where you find delicious art supplies.

Yes, I want to be inspired by this Pinterest Board.


Do this to your budget.

I encourage you to start low-budget when you’re getting your new art supplies for your illustrated journal. Don’t get me wrong, you deserve quality stuff but consider this: you’re starting. Keep it light and playful! Also, you won’t feel guilty if you don’t use them every day. If you get hooked you can always treat yourself with another trip to the art supply shop.

Coaching

Start small and dream big.

Get yourself a small sketchbook to begin with. Go for a journal that’s passport size for example. When the pages are smaller it’s easier to fill them up. Look for a sketchbook with blank pages, preferably thick paper so that it works well with watercolour. Again, it totally depends on your budget which one to go with.

Keeping it light is key.

Get a small watercolour set that fits in your bag. I personally like the ‘Van Gogh’ watercolour set of 12. It’s not as expensive as a professional brand like Winston & Newton for example but the quality’s sufficient. You can always buy refills or choose new colours for it.

Laurien Baart illustrated journal

Get yourself a water brush pen my friend!

These pens are fabulous because they have water inside so you can draw everywhere. I prefer the Pentel water brush above the other brands that are on the market.

Go for waterproof ink.

Try a couple of different waterproof (black) pens. It’s very personal which one you prefer so you’ll have to test them first. Next, choose the one that works best for you. I write waterproof here because when your pen isn’t, the ink will run when you apply watercolour on it.

Creative retreat

Skip sketching with a pencil in you illustrated journal.

Instead of sketching with a pencil first, just start drawing with pen. I know this is scary! But keep calm and carry on, it’s just pen and paper. Give yourself permission to play and make mistakes. Learn from them as you go. Oh, and don’t forget to giggle.

Feel inspired.

Look around you for inspiration. Everything, and I mean everything, becomes interesting when you draw it. On the internet you’ll find tons of inspirational quotes, journal prompts, tutorials and challenges. If you really want to treat yourself on an online creative adventure you might be interested in one of the courses provided by  sketchbook skool. Let your curiosity guide you and try different things. See what you enjoy, amaze yourself!

 

Laurien Baart


If you feel inspired and you’d like to join a creative retreat in the Netherlands or San Sebastián please sign up for the creative retreat newsletter. Click on the link below:

Yay, keep me posted about upcoming creative retreats!


Go for it!

To draw or not to draw? Well, not drawing is losing out. I mean it’s always better to just give it a try.

Keep going and spread the love.

You’re amazing! You’re making art and you’re having fun. By reclaiming your creativity you become more of your whole beautiful self. Your heart has what it takes. Live by it!


You might be looking for a new notebook. Or you’d like to surprise a friend and encourage her to make art in an illustrated journal and reclaim her creative self.

Click on the link below to check LAU’s notebook collection:

 

Yes, take me to L A U’s  (he) A R T   S H O P

 

 

Map of Labour Land

WEBMOLL 1

¨Wanneer we bewust avonturieren in het landschap van geboorte, leren we volledig aanwezig te zijn en ontdekken we meer over onze rol op aarde.¨ -Laurien Baart.

Kom, ga mee op avontuur: Welkom in ‘Labour Land’. Deze kaart is een uitnodiging om op ontdekkingsreis te gaan naar wat jij nodig hebt om jouw kind(eren) liefdevol de wereld in te brengen. Het is een tekening die als wegwijzer dient voor een innerlijke reis om je bewust te maken van de keuzes die bij jouw bevalling horen. Keuzes waar jij volledig, en met hart en ziel, achter moet staan om een liefdevolle, vrije geboorte mogelijk te maken.

Het visueel maken van ‘het landschap van geboorte’ is ontstaan tijdens het doen van de visualisatie oefening ‘explore the landscape of your business’ in de cursus Become Your Own Business Advisor van Hiro Boga. Daarnaast inspireerde het landschap van ‘the Wild and Free Society’ door Lou Niestadt me om deze map te creëren.

Deze ‘Map of Labour Land’ is een ode aan de magische, natuurlijke en creatieve kracht in je vrouwelijke lichaam. Het is mijn diepste wens dat deze kaart jou daar aan kan herinneren. Ik hoop dat de ‘Map of Labour Land’ jou helpt om je liefde, creativiteit en kracht de wereld in te brengen, en je met jouw aanwezigheid, hart én verhalen de wereld vormt waarin jij wilt leven. Ik wil dit graag voor mezelf en onze kinderen. Ik wil het ook voor jou en voor iedereen. Ik wil het voor onze moeder aarde.

Liefs,

Laurien Baart


quotebirth2 1

De Map of Labour Land als hulpbron voor reflectie, groei en ontwikkeling

Samenwerking met Laurien Baart

¨Het landschap van geboorte helpt en ondersteunt mij in de creatieprocessen in in mijzelf én in mijn bedrijf. Op een heel eenvoudige wijze brengt het mij terug in de essentie van de fase waar ik ben. Hierdoor ervaar ik snel helderheid, erkenning en compassie.

Daarmee is de ‘Map of Labour Land’ een hele praktische, lichte en luchtige maar toch zo kernachtige hulpbron voor reflectie, groei en ontwikkeling.¨ – Laura Nidhan, Inspirator, Spiritueel Coach & Kundalini yoga- en meditatiedocente bij WEL LICHT.nu

Map of Labour Land

WEBMOLL

¨When we consciously adventure into the landscape of birth, we learn to be present and we discover more about our role on this planet.¨ -Laurien Baart

Come, and adventure with me; Welcome to ‘Labour land’. This map is an invitation to explore the journey of giving birth and figuring out how you want to bring your baby into this world. A drawing for a journey of exploration which helps you to prepare, and become more conscious about the choices you make. A guide to give birth in a way that is aligned with your values and your heart. A free and loving birth.

Bringing ‘Labour Land’ into form happened while I was doing the visualisation practice ‘explore the landscape of your business’ of the course Become Your Own Business Advisor of Hiro Boga. The landscape of ‘the Wild and Free Society’ by Lou Niestadt also inspired me to create this map.

May the ‘Map of Labour Land’ remind you that you carry this awesome natural creative power of your female body. It’s my deepest wish that it empowers you to reclaim your inner knowing and wisdom of your body. So that you can bring your love, creativity and power into the world, to form it with your presence, your heART and your stories. More than anything, I want this for myself and my children; I want it for all of you; I want it for mother Earth.

With love,

Laurien Baart


quotebirth2

P.S. If you feel that the ‘Map of Labour Land’ would serve your sisters, daughters, mothers, cousins, friends, community, midwives, doulas, (yoga) teachers, nurses and doctors, please share it with them.

5 verdiepingsvragen over de power van support.

RechargeWEB

Het opladen van een lege accu. Wat een mooie metafoor voor het vragen en ontvangen van support én ook om het op jouw beurt weer te kunnen geven aan een ander.

We denken zo vaak dat we het allemaal alleen moeten doen. Dat het onze eigen schuld is als we een probleem hebben of ergens mee worstelen. En dat we het daarom ook zelf moeten oplossen. We willen een ander niet lastigvallen.

Maar opladen doe je niet alleen. Opladen doe je in verbinding. Vragen, ontvangen en weer doorgeven.

Graag deel ik 5 verdiepingsvragen over de power van support met je. Als je wilt kun je hierover in je journal schrijven of tekenen:

 1. Weet je waar jij graag support bij zou willen?
 2. Kun jij support met gemak ontvangen? Of vind je het moeilijk?
 3. Is het een risico voor je om support te vragen?
 4. Wat houdt je tegen om support te vragen?
 5. Hoe voel jij je als ´je accu’ vol is en jij kunt geven aan een ander?

Ik wens je mooie nieuwe inzichten en wijsheid.

Deel gerust hieronder in een comment wat jouw inzichten zijn. Ik hoor heel graag van je!

Laurien Baart

Help, my creative project feels too big. Now what?

Does your creative project feel too big for you? It’s probably because it IS too big for you to hold, right now. If this would be the reason not to embark on your creative journey; wait!

With these 3 steps you’ll make space for it in a way that feels authentic and right for you in this moment. You and your project will become friends even when it feels like you have no idea what you’re doing.

Creating makes you more human, because it’s exciting to create something that didn’t exist before you brought it into this world. It doesn’t matter how small or big your creation is.

papercranes2 1
Papercranes 2

 

 

 

You make YOUR art because it grows you as a human being. There are zero guarantees of fame, status, prosperity or understanding. You create because you must. You want to make art because you’re in love with making, even when it challenges you.

Here are 3 steps to help you get started:

Step 1: Start exploring. 

Your project calls on your heart to explore even when you have no idea where it’s taking you. Trust that your creative project has a vision that’s aligned with your gifts, challenges, desires and needs.

Step 2: Make a plan.

I know, this sounds as simple as it is. Simplify your project and cut it down into little chunks ( write for 10-minutes a day for example). My mantra is ¨poco a poco¨. Step by step. So start with one and than the next and so on.

Step 3: Get support.

Get clear on who your allies are and get them involved. Ask them to support you.

 

Yay, well done you! Remember to celebrate each and every step as creating takes you closer to your heart and soul.

Laurien Baart

P.S. Never forget that your heART has what it takes!

Mentor with Lau

What will you do for your creative dreams?

This question was an instant ‘fire-starter’ for me. In 2018 I started my own business without knowing exactly what it was that I was going to do and without having a solid business plan. I knew, however, that I wanted to do something with creativity, drawing and being of service to help shape a world of creativity, love, peace and harmony.

By giving myself permission to explore this desire and go on an adventure. By giving myself time to grow and try different things. But most importantly, by giving myself permission to play, have fun and receive support my business is now growing. This is a beautiful and natural process unfolding and it’s there for you too. 

Lau

Do you feel inspired by my story? Do you also have a deep feeling of wanting to go on an adventure and surf the waves of your life? Would you love to enrich your life and the lives of many others by creating from your heART? In a way so that comes naturally to you?

If so, perhaps you’re doubting where to start and how to change. Perhaps you even think it’s too late to make any changes to your life. Or perhaps you know exactly what you want, but you find it hard to bring your beautiful and creative plans into practice.

Laurien Baart


From my experiences as a pedagogue, teacher, mother, surfer and artist, I learned that following your (creative) dreams brings happiness, joy and fulfillment, and that it’s never too late to make a change. I also know that receiving support in the process is essential.

I’d be honored to go surfing with you in ‘the ocean of change’ and see you catch the waves of your life.

If you’re interested and think that I’m the right person to help you click here to read more:


Yes, I want to read more about Mentoring with Laurien


I look forward to catching waves with you!

Laurien Baart
Laurien Baart

 

 

 

 

 
 

7 questions for a heart-centered life and business.

You might feel that some things in your life or in your business aren’t serving you any longer. But you can’t quite put your finger on it. Perhaps you’re feeling tired and not good enough. 

This happened to me and I realized it was because of certain words that I’d been using quite often. Words are powerful and some of these’d become my mindset. A mindset however, can trick you if it’s not aligned with your heart.  

This insight and these 7 questions helped me to connect with my heart again.

Laurien Baart
Laurien Baart
heARTcentered 1Align:

What do I value the most? Am I true to it?

Retreat:

How can I be kinder to myself?

Clarity:

When I listen to my heart, what does it say?

Play more:

When do I feel most alive?

Relax:

Which expectations am I willing to release?

Show:

Where can I show more of my truth right now?

Go home:

What are my instincts trying to tell me?

May your answers bring you closer to your heart. Please don’t forget that your heart has what it takes!

Laurien Baart

P.S. Check in with your heart every day. Take a moment to connect and listen!