In verbinding blijven met je eigen creativiteit als moeder van kleine kinderen.

Het moederschap is magisch, en het is waarschijnlijk het grootste avontuur van je leven. Het is een groeiproces waarin we alle delen van onszelf tegenkomen. Een proces vol verrassingen en uitdagingen. Het moederschap kan voelen als een worsteling tussen het willen surfen op de golven van je eigen verlangens, en peddelen over de golven van wat er nodig is om goed voor je kleine kinderen te zorgen.

 

Je vormt je leven om je kinderen heen. Letterlijk, veilig en geborgen in de baarmoeder in de eerste negen maanden. Daarna creëer je een warm en liefdevol nest voor ze om op te kunnen groeien. Je geeft alles en hoopt dat het genoeg is. Tegelijkertijd is er nooit genoeg slaap, voel je je misschien schuldig en ervaar je niet genoeg steun en dankbaarheid voor wat je allemaal doet.

verbonden blijven met je creativiteit als moeder

¨En waarom zou je dan in de chaos ook nog ruimte willen maken voor je eigen creativiteit?¨

 

Dat vraag je je misschien wel af. Liefde kent geen grenzen en zo is dat ook met creativiteit. Hoe meer je jouw creatieve vuur aanwakkert en voed, hoe meer inspiratie en energie je krijgt.

 

Jezelf sterk en energiek voelen in je moederschap is een (levens)kunst. Creativiteit is levenskracht en door iets te maken op jouw authentieke manier geef je uiting aan wat er in je binnenwereld leeft in plaats van het (onbewust) te onderdrukken.

 

Zo kun je groeien als vrouw en als moeder. Daarnaast leef je voor aan je kinderen dat ze zichzelf mogen zijn en zich vrij mogen voelen om hun plek in de wereld in te nemen.

Hoe blijf je verbonden met je eigen creativiteit als moeder van jonge kinderen?

In het landschap van je moederschap bewandel je jouw eigen pad. Mijn tips zijn geen ‘je zou moeten’. Ik heb ze voor je opgeschreven omdat ze mijn creativiteit eren en zowel mij als onze kinderen helpen liefdevol en met vertrouwen op te groeien. Dit is hoe het voor mij op dit moment werkt. Ik hoop dat het misschien ook werkt voor jou of dat het je inspireert om je eigen manier te vinden.

hoe blijf je in verbinding met je creativiteit als moeder van jonge kinderen
 • Houd het simpel. Kies altijd en zoveel mogelijk voor eenvoud en rust. Vandaag thuis spelen? Hoera, we hebben een pyjama dag! Kinderen hebben je liefde en (onverdeelde) aandacht nodig en vinden het heerlijk om samen tijd thuis door te brengen. Leg dus ook heel bewust je telefoon weg en laat de televisie uit. Kinderen zijn gevoelig voor prikkels en afleiding dus zorg voor zoveel mogelijk rust in huis. Dan ontstaat er namelijk vanzelf ruimte voor liedjes, spelen en verhalen.
 • Volg het ritme van je kind en ervaar de wereld op dezelfde manier. Vul niet alles meteen voor ze in maar luister eerst naar wat ze jou te vertellen hebben over bijvoorbeeld modder, kleine diertjes en aardbeien. Laat je verassen en wees nieuwsgierig.
 • Maak van slaap je prioriteit en doe een dutje als je kinderen slapen. Ga ´s avonds op tijd naar bed. 
 • Zeg ‘ja!’ tegen support. Sta open om veilige en vertrouwde oppas voor je kind te ontvangen. Is dit financieel lastig voor je? Wees creatief en kijk welke talenten je kunt aanbieden voor een paar uur oppas of spreek af met een andere moeder dat jullie om beurten oppassen.
 • Eer en respecteer je eigen soevereiniteit én die van je kinderen. Jullie hebben je eigen leven in verbondenheid met elkaar.
 • Verbindt jezelf dagelijks met je binnenwereld, je hart en het universum. Neem hiervoor het liefst een vast moment op de dag, het liefst ‘s ochtends vroeg. In stilte zitten en luisteren en/of wat schrijven of tekenen in je (bullet)-journal geeft rust en inzicht. 10 minuten per dag maakt voor mij al een verschil.
 • Plan alleen-tijd in. Doe dit als je je weekplanning maakt en schrijf het in je planner. Een wandeling, uitgebreid in bad, sporten, yoga of een creatieve retreat. Wat is het minimale wat je kunt doen? Begin daar. Bijvoorbeeld 1x per week. Als je wilt kun je deelnemen aan de creatieve bijeenkomst ‘Groei uit de grond van je hart’. Deze bijeenkomst is een heerlijke start om je creatieve vuur weer aan te wakkeren. Klik op deze link om alles te lezen over ‘Groei uit de grond van je hart’.
 • Verwacht het onverwachte. Wees voorbereid op alles en vooral op het onbekende. Door drukte en stress kun je overgevoelig reageren en herken je soms je eigen gedrag niet. Vergeet niet dat je niet je vader of je moeder bent en dat jij anders mag reageren op onverwacht gedrag of grote gevoelens van je kinderen.
 • Neem tijd voor je maaltijden en probeer zo rustig en bewust mogelijk te eten. Je mag genieten en rusten op de momenten waarop je eet. Maak het mooi en fijn met bijvoorbeeld een kaars. Een maaltijd bereiden is óók een creatief proces, en als je met aandacht eet, eer je dat terwijl je jouw dankbaarheid uit.
 • Adem diep. Als jij relaxed bent zijn je kinderen dat vaak ook. Een diepe ademhaling helpt je om rustig en relaxed te zijn.
 • Vertrouw op je eigen timing en sluit vrede met het gegeven dat je misschien nu niet alle energie voor je creativiteit hebt. Je kinderen blijven niet altijd klein en over een paar jaar is het anders. Open je hart voor dagelijkse creatieve momenten samen met je kinderen en geniet zoveel mogelijk.
 • Laat je inspireren door zoveel mogelijk samen te doen met je kinderen. Ze kunnen vaak meer dan je denkt. Helpen met koken en bakken, liedjes zingen, knutselen, verhalen vertellen, boodschappen doen, tuinieren, schoonmaken. [1.]

Creatie-tijd is voeding voor je ziel.


Maak (adem)ruimte voor de verbinding met je binnenwereld en je creativiteit. Hierdoor vergroot je jouw gevoel dat het leven je toebehoort en daardoor ook voor je kinderen.

Hoe bewandel jij het creatieve pad met je kleine kind(eren)? Schrijf me hier gerust over. Ik wissel graag met je van gedachten. Heb je vragen of de wens om  mijn 1-op-1 support bij te ontvangen? Dan is een Mentor Support van Laurien misschien wat voor jou. Ik help je graag!

Alle liefs,

Laurien

testlaurond


[1.] Het boek The Artist Way for Parents van Julia Cameron geeft ook veel toffe tips. Leen het uit bibliotheek of bestel het als je wil bij je lokale boekhandel via Libris.nl.

Spread and share the love: