LaurienWestduin 18WEB

Zo start je een art journal! 7 inspirerende suggesties

Je leven tekenen in een dagboek kan je helpen om je creativiteit te herstellen en te stimuleren. In deze blogpost lees je over hoe het bijhouden van getekend dagboek, oftewel een art journal, mij heeft geholpen bij het herstellen van mijn creativiteit. Met zeven inspirerende suggesties start jij in alle eenvoud jouw eigen art journal. De suggesties heb ik zo voor je opgeschreven zoals ze voor mij hebben gewerkt. Voel je vrij en geïnspireerd om ermee te spelen en te vinden wat voor jou werkt

Waarom een art joural?

Het maken van een art journal geeft plezier. Het helpt je om bijzondere dingen in alledaagse momenten te herkennen. Gevoelens, ervaringen, dromen, uitspraken, gedachten, boektitels, treinritten, alles krijgt een plek. Woorden schrijven, kleuren, tekenen, knippen, plakken alles mag. Zo wordt je art journal een bron van creatieve inspiratie. Je art journal is als een speeltuin en geeft je inzicht in jouw proces.

Wat brengt het maken van een art journal je?

Schrijven en tekenen over je leven in een dagboek is een heerlijke manier om ruimte te maken voor je creatieve zelf. Het zal je verrassen wat er zich kan ontvouwen. In 2015 startte ik met het tekenen en schrijven in een notebook,10x15 cm. Ik tekende met de potloden en pennen die ik in huis had. Het volgende notebook werd groter, A5 formaat. Ik genoot enorm van het dagelijks tekenen en schrijven. In 2018, 19 art journals verder, begon ik mijn creatieve onderneming. In 2021 bracht ik mijn eerste kinderboek uit!

Wat heb je nodig om te starten?

Je hebt in principe niets anders nodig dat een blanco (ongelinieerd) notebook en een pen om te starten met je art journal. Je kunt je materialen uitbreiden met: waterverf, gouache, kleurpotloden, lijm, krijt, inkt, ecoline, stiften, oude tijdschriften en ander collagemateriaal. In de zeven suggesties hieronder lees je stap voor stap hoe je in alle eenvoud kunt beginnen.

image1 1

1. Start met je verlangen en schrijf als eerste op wat je graag zou willen aanschaffen. Vervolgens kijk je wat je minimaal nodig hebt om te starten. Zo breng je eenvoud en rust aan als je nieuwe materialen gaat kopen.

Ik nodig je uit om vooraf je budget te bepalen. Wanneer je besluit om nieuwe materialen aan te schaffen voor je 'art journal avontuur' is het fijn als je vooraf jouw budget kent. Je budget is persoonlijk. Als je kiest voor goede kwaliteit van de materialen maakt dit de start van jouw creatieve avontuur succesvol.

IMG 20210327 WA0000

2. Een klein formaat journal, paspoort formaat bijvoorbeeld, is fijn om mee te beginnen. Kleine pagina's zijn namelijk vlot gevuld. Let bij het vinden van een fijn journal op de dikte van het papier. Mooi, dik papier is fijn als je met waterverf wilt werken.

Een overzicht van mijn lievelingsmaterialen heb ik voor je op een Pinterest board gezet. Klik hieronder voor inspiratie:

3. Plan een bezoek aan je lokale kunst benodigdheden winkel. Je intentie voor het maken van ruimte voor je creativiteit is het vieren waard!

Het voordeel van een bezoek aan een fijne winkel is dat je de materialen kunt zien, voelen en testen. En je kunt terecht bij de medewerkers voor je vragen. Geniet!

LaurienWestduin 11WEB 3

4. Maak het licht! Een klein setje waterverf is fijn voor onderweg. Met waterverf geef je vlot kleur aan je tekeningen in je art journal. De napjes kun je gemakkelijk vervangen als ze op zijn. De verf past in je etui en kan met je mee op avontuur. Als je tekent en schrijft onderweg 'vang' je ideeën in je art journal die anders verloren raken. Neem vanaf nu je art journal met je mee!

5. Een 'waterbrushpen' werkt erg fijn. Deze pennen hebben namelijk een waterreservoir achterin. Dit is erg handig als je wilt schrijven en tekenen 'on-the-go'.

6. Gebruik watervaste fineliners van verschillende diktes. Afhankelijk van hoe dik je de lijnen van je tekening wilt kies je voor de fineliner. Er zijn hervulbare fineliners en je hebt ze van verschillende merken. Kies welke het fijnst in jouw hand ligt.

193858Laurien copy

7. Plan toegewijde tijd voor je art journal. Laat je inspireren en kijk om je heen! Alles, en dan bedoel ik ook echt alles is interessant als je gaat tekenen in je art journal. Laat je gidsen door verwondering. Zo ontwikkel je stap voor stap je sensitiviteit. Bijzondere ontmoetingen, ervaringen en uitspraken zijn 'schatten' voor je art journal.

Ik wens je ontzettend veel plezier met het vormgeven van jou art journal. Schrijf me gerust als je een vraag hebt of nog iets wilt weten.